Iskolánk története

Az első két évtized

Az iskola első épülete 1930-ban épült és Budapest Székesfővárosi XI. kerületi Érdi úti községi Népiskola néven, 1931. február 19-én nyílt meg négy vegyes osztállyal, összesen 127 tanulóval. A legelső tanári kar 5 fős volt és csak alsó tagozat működött az iskolában. Kérvényezések után indulhatott 8 leány és 4 fiúosztály. 1934-es adatok szerint az iskolában már volt különóra: idegen nyelv és zongora.

A régi iskola épülete már a múlté. A visszaemlékezések azonban megőrizték az első évtizedek hangulatát:

„Az iskola környéke csendes, idilli és festői volt, az 59-es villamos csak egy vágányon döcögött. Maga az épület is szerény volt, okkersárga, piros cseréptetős. Juhász bácsi, a bentlakó hivatalsegéd ellenőrizte a belépők cipőjét, hogy lábat töröltek-e, felesége csirkét-kacsát nevelt az udvarban, falusias módon. Télen nagy gondot jelentett a fűtés, hisz az osztálytermekben lévő embernyi vaskályha kevés meleget adott. A tornaterem korszerű lehetett, még vasárnap is üzemelt, a szombati tanítás utáni napon itt tartották a miséket a faoltár előtt.”

Háborús évek

A háború sok kárt okozott az épületben. 1940-től egy elkülönített részbe beszállásolta magát a hadsereg. 1944-ben légi támadás érte az iskolát, melynek következtében a tetőt tönkrement, a termek állaga erősen megromlott. 1944 októberében országszerte bezárnak az iskolák.

1945-ben megkezdődött az újjáépítés. Juhász bácsi visszatért családjával Budaörsről, a tanári karral együtt hordták a törmeléket, tisztították az iskolát. Az épület rendbehozatalában az egész tantestület rész vett. A halottakat eltemették, felkutatták a még fel nem robbant lőszereket. Majd Streibl Miklós építészmérnök vezetésével a háborús károkat helyreállították.

1945 őszén újra megkezdődött az oktatás. A helyhiány miatt azonban több osztályt a környéken (pártházban, vendéglőben, a mostani Arany János iskolában, polgári magánvillákban) helyeztek el. 10 évig tartott ez a szétszórtság, majd 1955-re egységesült az iskola, és a 4 elemiből 8 osztályosra bővült, és a tanulók száma 441-re emelkedett.

1960-1980

1961-ben létesült a mai „régi” szárny, ez volt az első nagy építkezés. Ennek eredményeként 1965-től az iskola áttérhetett az „egyműszakos”, azaz csak délelőtti tanításra. 1971-től került bevezetésre a kabinetrendszer, 1972-ben az egész napos foglalkozás. Ekkor alakult ki a kisszakaszos, kis felmenő rendszer, amelyben az 1-2. illetve 3-4. osztályt külön tanító(nő) oktatta.

 

A 70-es 80-as évek fordulóján érte el az iskola a rekord tanuló létszámot (800 fő). Ez köszönhető az akkori lakótelep építéseknek, illetve a Ratkó-korszak gyerekeinek a gyerekei is iskoláskorúak lettek. Ez volt a magyar közoktatás nagy „boom”-ja. Majd a 80-as 90-es években egy lassú konszolidáció, normalizálódás kezdődött, az iskolák egymás közt versenyezni kezdtek, a létszám hullámzott.

1990-es évek

1996-ban írja meg az első Pedagógiai Programot az iskola, majd 2001-ben és 2004-ben felülvizsgálja és a kerettantervekhez igazítja. 1998-ban az Érdi Úti Általános Iskola igazgatója beterjeszti a névváltozási kérelmet: Farkasréti Általános Iskola.

A XI. kerületi Önkormányzat 1995-98 között építtette meg az új, mind a mai napig korszerű szárnyat és a tanuszodát. Ekkor tűnt el végleg a régi épületszárny.

 

75. évforduló

2007-ben lett az iskola 75 éves. A nevezetes évfordulóra készített iskolatörténeti kiállításon számos dokumentum és fénykép került bemutatásra, melyek levéltárakból, múzeumokból, vagy régi diákok féltve őrzött kincsesládájából került elő.

A már három generációt felnevelő iskola varázsa, hogy az iskola jelenlegi tanári karában többen is vannak, akik már 20-25 éve is tanítanak itt, a tanulók között meg szép számban találhatók volt diákok gyermekei, de még unokái is.

Vélemény, hozzászólás?Farkasréti Általános Iskola
1112. Budapest, Érdi út 2.
Tel.: (061) 319-3408
Fax: (061) 309-5050

Látogassa meg
az iskola honlapját is!TámogatóinkVALDOCCO cukrászda
Bp. V. kerület,
Múzeum krt. 7.
AUGUSZT Pavilon Cukrászda
Bp. XI. kerület,
Sasadi út 190.PartnereinkBudai Sas-hegy Természetvédelmi Terület
Bp. XI. kerület,
Tájék utca 26.


Letölthető kiadvány