Iskolamentés 2007-2008.

Farkasréti Általános Iskola

Cím: 1112. Budapest, Érdi út 2.

Telefon: (061) 319-3408

FAX: (061) 309-5050

Email: info@farkasretisuli.ujbuda.hu

Web: http://farkasret-isi.hu/

06/03/08
Válsághelyzet helyett iskolaszépítési akció a Farkasrétiben

Több millió forintnyi értéket fektettek be a farkasrétis szülők a gyerekek oktatási körülményeinek javításába. 300 felnőtt és gyerek dolgozott szombaton az osztálytermek, az udvar, játszótér és a homlokzat felújításán. Az SZMK által kezdeményezett és szervezett akció látványos eredményekkel és bográcsozással zárult. Az SZMK meghirdette „az Év Pedagógusa” díjat, amelyet a szülők szavazatai alapján minden évben három tanár vehet majd át az évzárón.

Lassan négy hónapja nem hallottuk a hazai médiában az iskolánk nevét – ez önmagában megnyugvással tölt el minket. Múlt év december közepétől ez év február közepéig nem telt el nap anélkül, hogy ne olvastuk, hallottuk, láttuk volna a hírekben a Farkasréti Általános Iskola privatizációs kísérletének fázisait. Február 18-án sikerült megállapodnunk a XI. kerületi önkormányzattal, így másnap valódi örömünneppé vált az intézmény 77. születésnapja. Azóta is az Iskolamentők folyamatosan dolgoznak azon, hogy -a megállapodásnak megfelelően- előkészítsék és megvalósítsák a „jobb iskola” projektet. Az önkormányzattal együttműködve vizsgáljuk a feladatellátás szakmai, jogi, szervezeti, pénzügyi struktúráját, a költséghatékonyság és az oktatás színvonalának javítása érdekében. Ez a munka kevésbé látványos, viszont hosszú távú változásokat készít elő.

A téli hónapok küzdelmei csapatot kovácsoltak a farkasrétis szülőkből és a tanárokból. Ennek egyik látványos eredménye a most szombaton megrendezett iskolaszépítés és piknik, „Jót tenni és jót enni” címen. Az akció a reméltnél is nagyobb siker volt – és még látványosabb eredmény! 150 felnőtt és ugyan ennyi gyerek dolgozott, a nagy meleg ellenére. A szülők által osztályonként fizetett anyagok ára 500ezer Ft felett volt, és a munka, amit befektettek gyermekük körülményeinek javításába, több mint 750 óra.

A leglátványosabb talán az udvar lett, ahol közösen építettünk padokat, betonoztunk, korlátot építettünk (hogy végre használhassák a kis játszóteret a gyerekek), főtt több bográcsnyi gulyás, virágokat ültettünk, a gyerekek pedig a kisépület falát díszítették saját alkotásaikkal. Volt olyan osztály, ahol laminált padlót tettek a linóleumra, több osztályban festettek, tapétáztak, szinte mindenhol átültették a virágokat, nagytakarításra került a sor. A 7/a. a háztartási teremben izzadt a palacsinta-, goffri- és melegszendvics-sütésben. Az ingyen-ebédhez az iskola alapítványa vásárolta a hozzávalókat. A könyvtár számára sikeres könyvgyűjtést szervezett az SZMK ugyanerre a napra. Az iskola biztosította az építőanyagok egy részét, valamint a konyhás nénik, takarítók túlóradíját. A Farkasrétis szülők és tanárok ismét megmutatták, hogy készek összefogni az iskoláért. Akik ott voltunk, egyetértettünk abban, hogy ebből érdemes hagyományt teremteni minden évben.

Az SZMK a Pedagógus Nap alkalmából szavazást szervez a farkasréti szülők között. Az „Év Pedagósusa díjat a tanévzárón adjuk át három tanárnak, a szülők szavazatai alapján.

(Az iskolaszépítés fotói képtárunkban elérhető. A fotókból kérésre szívesen küldünk nagyobb felbontású file-okat)

Budapest, 2008. június 3.

Megmenekült a 77 éves iskola

[nggallery id=2]

 

02/20/08
Élőlánc helyett örömünnep a Farkasrétiben

„A csoda bennünk van.” Az elmúlt évek talán legsikeresebb civil összefogásának köszönhetően megmenekült Sasad egyetlen, tegnap 77 évessé vált általános iskolája. A két hónapig küzdő és tegnap egész nap ünneplő szülőket a köztársasági elnök és felesége levélben köszöntötte.

Az ünneplést tegnap délelőtt az iskola diákjai és tanárai kezdték: az iskola udvarán bensőséges műsorral köszöntötték az elveszettnek hitt és utolsó pillanatban visszakapott intézményt. Délután 4 órától a tiltakozásból örömünneppé fordult utcai rendezvényen 300 szülő és gyerek együtt sírt és nevetett, amikor a szülők képviselői bejelentették: megegyeztünk, nem adtuk a Farkasrétit! Este héttől több száz szülő és támogató vett részt a Farkasrét a Gyermekekért alapítvány jótékonysági estjén. A 15 fős Iskolamentő Munkacsoport és sok tucat segítőjük munkáját a szülők, nagyszülők és tanárok felállva, hosszú vastapssal köszönték meg.

Az estre a köztársasági elnök és felesége köszöntő levelet küldött: „Az ingyenes és a lakóhelyhez minél közelebbi oktatás jogos állampolgári igény, amit egy jól működő intézmény esetén nem írhat felül semmilyen csoport érdeke. Ebben pótolhatatlan a 2007. decemberében Önök által indított civil összefogás. Ez a három hónap hiteles bizonyítéka a Farkasréti Általános Iskola fennmaradásra érdemes szellemiségének.

Ennek tudatában rendezzünk meg február 23-án (szombaton) délelőtt a szokásos Iskolakóstolgató rendezvényünket, amelyre minden kedves leendő kiselsőst sok szeretettel várunk! A Farkasréti maradhat a környék legnépszerűbb iskolája, 120-140%-os túljelentkezéssel.

Emellett az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében- a Szülői Munkaközösség elkezd dolgozni, hogy május végén letehessen Újbuda vezetésének asztalára egy tervet az iskola jobbá tételéről, hatékonyabb működtetéséről.

A Fürjes Balázs vezette Iskolamentő Munkacsoport (sokak kérésére) azt tervezi, hogy kézikönyvet állít össze civil kezdeményezések számára. Az a célunk, hogy a mostani siker kivételessége általánossággá változzon az egész országban.

Két dolgot adhatunk gyermekeinknek: gyökereket és szárnyakat. A gyökereket, a sasadi-farkasréti kötődést, a szülők és tanárok által nyújtott biztonságot. A szárnyakat, hogy szüleik példájára emlékezve, felnőttként is tudhassák: nem kapunk nagyobb feladatot az élettől, mint amit meg tudnánk oldani – ha felül tudunk emelkedni saját korlátainkon és hiszünk az összefogás erejében.

„Várod a csodát, ami felemel – a csoda TE vagy, Ember… (Sághy Enikő)

Az iskoláért folytatott küzdelmünket és a rendezvényeket hivatalosan támogatták az alábbi szervezetek:
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Élőlánc Magyarországért Mozgalom
Társadalmi Únió
Sasadi és Farkasréti Öregdiákok Egyesülete
Sas-hegy Védő Egyesület
XI. kerületi Apák Klubja
a pedagógus szakszervezetek
Újbuda 38 fős képviselő-testületének 18 tagja (FIDESZ_KDNP frakció)
Újbuda Önkormányzata (febr. 18-ától)
Auguszt Cukrászda
Basys Kft.

Ezúton is köszönjük Önöknek, a sajtó képviselőinek, hogy ráirányították a közvélemény figyelmét erre a kezdetben helyi, mégis országos példává nőtt civil összefogásra, és hogy tudósításaik pontosságával is segítették munkánkat!

Budapest, 2008. február 20.

 

Iskolamentés

[nggallery id=1]

 

 

Vélemény, hozzászólás?Farkasréti Általános Iskola
1112. Budapest, Érdi út 2.
Tel.: (061) 319-3408
Fax: (061) 309-5050

Látogassa meg
az iskola honlapját is!TámogatóinkVALDOCCO cukrászda
Bp. V. kerület,
Múzeum krt. 7.
AUGUSZT Pavilon Cukrászda
Bp. XI. kerület,
Sasadi út 190.PartnereinkBudai Sas-hegy Természetvédelmi Terület
Bp. XI. kerület,
Tájék utca 26.


Letölthető kiadvány